VULVA KANSERİ NEDİR? VULVA KANSERİ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

Vulva Kanseri Nedir? Vulva Kanseri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kadınların dış genital bölgeleri vulva olarak isimlendirilir. Vulva kanseri de kadınların dış genital bölgelerinde meydana gelen bir kanser türü olarak bilinir. Hemen her yaşta bu kanser türü ile karşılaşmak mümkün olabilir. Ancak genel olarak menopoza giren ve ilerleyen yaşa sahip olan kadınlarda görüldüğü söylenebilir. Vulva kanseri tüm genital kanser türleri içerisinde %5’lik bir orana sahiptir.  

Vulva Kanseri Nedir?

Vulva kanseri, dış genital bölgede bulunan kötü huylu hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyümesi ile ortaya çıkan bir kanser türüdür. Bu kanser türünün yaklaşık olarak %80 kadarı genital bölgenin dudak kısmını etkiler. %50 kadarı ise dış dudak kısmında etkili olur. %10 kadarı klitoris kısmını etkilerken %10 kadar da vajina ve anüs arasında gelişme gösterebilir. Vakaların %5 kadarı da bu adı geçen bölgelerin birçoğunda görülebilir. 

Bu kanser türü mutasyon neticesinde bazı hücrelerin daha hızlı ve kontrolsüz bir şekilde büyümesi ile meydana gelir. Vücudun birçok yerinde hücreler kansere dönüşme riski taşır. Bununla birlikte vücudun diğer yerlerine de yayılabilir. Vulva kanserleri içerisinde en çok karşılaşılan tür ise yassı epitel hücreli kanserdir. 


Vulva Kanseri Nasıl Anlaşılır?

Vulva kanseri diğer kanser türlerine göre daha az rastlanan bir kanser türü olarak bilinir. Bu nedenle de toplum içerisinde adını çok sık duymak mümkün olmaz. 65- 75 yaş arasındaki kadınlarda yaygın olan bu kanser türünü anlayabilmek için uzman bir hekim tarafından muayene edilmek gerekir. Birtakım testler yapılarak anlaşılması sağlanabilir. Aynı zamanda hastalığın birtakım belirtilerinden de bahsedilebilir. 

İlginizi çekebilir: YUMURTALIK KANSERİ NEDİR? BELİRTİLERİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Vulva Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Vulva kanseri kendi içinde birtakım belirtiler gösterir. Bu belirtilerden bazıları ya da tamamı hastalarda görülebilir. Ancak her görülen belirti kanser olunduğu düşüncesi yaratmamalıdır. Doktora görünmek ve çeşitli testler yaptırmak daha sağlıklı sonuç almanızı sağlar. Vulva kanseri belirtileri ise şunlardır:

  • Yumru ya da siğil tarzı oluşumlar görülmesi 

  • Siyah cilt lekeleri

  • Kırmızı ve beyaz lekeler

  • Şekil ya da renk değiştiren benlerin görülmesi

  • Açık yaralar görülmesi

  • İdrar sırasında yanma hissi

  • Adet dönemleri dışında kanamalar olması

  • Sürekli kaşıntı hissi

Gibi belirtiler Vulva kanserinin önemli belirtileri arasında yer alır. Bu belirtiler sık sık görülmeye başladığında ve vulvada bir hassasiyet meydana geldiğinde mutlaka alanında uzman bir hekime başvurmak gerekir. 


Vulva Kanseri İçin Hangi Tedavi Yöntemleri Uygulanır?

Vulva kanserinin tedavisi için ilk olarak teşhisinin konması gerekir. Kanserin boyut ve evresini bilebilmek için ilk olarak pelvik bölgedeki kanser yayılımı incelenir. Bu sırada çeşitli görüntüleme testleri yapılır. Kanser dört evrede gelişir. Tedaviler de kanserin evrelerine göre farklılık gösterebilir. Cerrahi müdahale dışında radyoterapi ve kemoterapi tedavilerine de başvurulabilir.

Vulva kanserinde tedavi genel olarak tümör çevresindeki dokuların ameliyat ile alınması işlemine dayanır. Bunun yanında kasıklardaki lenf düğümlerinin de çıkarılması gerekebilir. Vulva kanserinde tedaviler kanserin evrelerine göre belirlenir. 


Vulva Kanseri Ameliyatı

Vulva kanserinde en çok başvurulan tedavi yollarından birisi ameliyat yöntemidir. Ameliyat yöntemi ile kanserli hücrelerin alınması sağlanır. Erken teşhis sırasında ameliyat en son çözüm olarak düşünülebilir. Bu ameliyat öncesinde hastalara radyoterapi ve kemoterapi de uygulanabilir. Bu işlemler tümörün küçültülmesi için uygulanır. Sonrasında da küçülen tümörler ameliyat ile alınır. 

Vulva kanserinin tedavisi sonrasında hastalarda birtakım yan etkiler oluşabilir. Doktorlar bu konuda hastaları ameliyat ve tedavi öncesinde bilgilendirmektedir. Yorgunluk, vulvada şişlik, ishal, kasıktaki kılların kalıcı olarak dökülmesi önemli yan etkiler arasında yer alır.  

Daha fazla bilgi için bizimle buraya tıklayarak iletişime geçebilir veya bizi takip edebilirsiniz.