Jinekolojik Ameliyatlar Nelerdir?

Jinekolojik ameliyatlar denildiğinde kadınların hem iç hem de dış genital bölgede yer alan vajenden yumurtalık bölümüne kadar olan tüm ameliyatlar sayılabilir. Bu ameliyatlar açık ya da kapalı şekilde gerçekleştirilebilir. Bunun yanında ameliyatın türüne ve tedavi şekline karar verilebilmesi için ilk olarak hastanın öyküsüne başvurulur, rahatsızlığın ana nedenleri araştırılır. Bu ameliyatlar belirli bir şekilde gruplandırıldığında iyi ya da kötü huylu ameliyatlar olarak adlandırılır. Bunun yanında tedavi edici girişimler ya da tanısal girişimler olarak da isimlendirilebilirler. Dünya üzerinde en çok yapılan jinekolojik ameliyat histerektomi ameliyatı olarak bilinir. Jinekoloji alanında yapılan ameliyatlar şu şekildedir:

  • Rahim çıkarılma ameliyatları

  • İdrar kaçırma ameliyatı

  • Vaginal histerektomi

  • Laparaskopik histerektomi

  • Yumurtalık kistleri ve adneksiyel kitle ameliyatı

  • Vajinal onarım

  • Abdominal histerektomi

Gibi birçok ameliyat türünden bahsedilebilir. Bu operasyonların tamamı alanında uzmanlaşmış doktorlar tarafından yapılmalıdır. 


Hangi Durumlarda Ameliyat Gereklidir?

Jinekolojik operasyonlar birçok farklı rahatsızlığın tedavisi için yapılabilir. Yumurtalık kist ve kitlelerinin alınmasında gerçekleştirilebilir. Bunun yanında rahip, yumurtalık ya da tüplerin alınmasında cerrahi müdahaleye başvurulur. Rahim ve iç genital bölgelerde ki miyomların alınmasında, karın alt bölgesindeki kitlelerin tanısının yapılmasında ve alınmasında cerrahi operasyonlar gerekebilir. 

Operasyon yapılmasına karar verildiği andan itibaren hastanın dikkat etmesi gereken birtakım durumlar mevcut. Jinekolojik bölge kuru ise bu durum ameliyat sonrasında izlerin kalmasına neden olabilir. Bu da yapılacak operasyonun verimliliği üzerinde olumsuz etki yaratabilir. Bu nedenle operasyon öncesinde nemlendirme yapılması önemlidir. 

Ameliyat sırasında bölgede kıl kökü bulunmaması da önemlidir. Bu durum enfeksiyon yaratabilir. Kıl köklerinin operasyon öncesinde mutlaka arındırılması gerekir. Doktorun önerdiği ürünler ile bölgeye bakım yapılabilir.  Bunun yanında doktor tarafından reçete edilen ilaçların kullanılması da önem taşır. 


Ameliyat Sonrası Süreç Nasıldır?

Jinekolojik ameliyatlar sonrasında hasta kısa süre içerisinde normal hayatına dönebilir. Anestezinin etkisinin geçmesi ile birlikte hasta ayağa kalkarak hareket edebilir. Laparaskopik ameliyatlar sonrasında hasta ilk gün hayat aktivitelerine kısa sürede dönüş sağlar. İş yaşantısına ve normal hayat düzenine dönebilmesi için 7-10 gün kadar dinlenmesi gerekir. Açık cerrahi uygulamalarda bu süre daha da uzun olabilir.