Riskli Gebelik Nedir?

Gebelik sürecinde bebeğin ve annenin hayatını riske atan her durum riskli gebelik olarak adlandırılır. Riskli gebelik sırasında bebekte, annede ya da plasentada birtakım sorunlar yaşanabilir. Böyle durumlarda gebelik sürecinin sürekli olarak takip altında olması gerekir. Gebeliklerin tanı ve tedavilerinde mutlaka perinatoloji uzmanlarına başvurmak gerekir. 

Anneden kaynaklı riskler arasında yaş faktörü ilk sıralarda yer alır. 18 yaşından daha genç ve 35 yaşının üzerinde olan kadınlarda bu riskler yüksek olabilir. Anne adayında bulunan karaciğer, akciğer, kalp rahatsızlıkları gibi durumlar yüksek risk oluşturabilir. 

Bebekten kaynaklı risk durumlarının başında ise bebeğin ağırlığı gelir. Bebek olması gerekenden daha yüksek bir kiloda dünyaya gelecek ise bu durum sorunlara neden olabilir. Bunun yanında anneden yeterli kan akımı sağlanması da bebek için önemlidir. Bebeğin içinde bulunduğu sıvının çok ya da az olması da risk faktörleri arasında yer alır. Böyle durumlarda mutlaka riskli gebelik takibi yapılması büyük önem taşır.  


Yüksek Riskli Gebelik Nedir?

Yüksek riskli gebelik bebeğin ve annenin hem doğum öncesinde hem de sonrasında zorlanmalarına neden olabilen durumlardır. Eğer yüksek riskli bir gebelik durumu söz konusu ise mutlaka uzman bir doktorun takibine gereksinim vardır. Bu konuda çeşitli risk faktörlerinden bahsedilebilir:

  • 35 yaş üzerinde hamile kalmak

  • Alkol, sigara uyuşturucu bağımlılığı

  • Tıbbi geçmiş

  • Diyabet, yüksek tansiyon, epilepsi gibi kronik hastalıklar

  • Hamilelik komplikasyonlarının yaşanması

  • Çoklu hamilelik durumu

  • Gecikmiş hamilelikler

Yüksek riskli gebelik sürecinde ele alınan durumlar arasındadır. Anne ve baba adaylarının bu dönemde sürekli olarak takipte olması ve olası durumlarda mutlaka uzman bir hekime danışması büyük bir önem taşır. 


Riskli Gebelik Nasıl Takip Edilir?

Yüksek riskli gebelik takibi yaptırmak bebek ve anne sağlığının doğum sonrasına kadar korunmasını sağlar. Eğer yüksek bir hamilelik geçiriyorsanız ya da hamilelik öncesinde önlem almak istiyorsanız alanında uzman olan doktordan randevu almalısınız. Bu süreçte 6 ve 8 hafta arasında doktor ziyareti yapılır. 28. Haftaya gelene kadar 4 hafta aralıklarla gerçekleştirilen doktor ziyareti 28 ve 36. Haftalar arasında 2 haftaya indirilir. Bu süreçten sonra takipler sıkılaştırılır. 

Gebeler ile haftada bir defa görüşülerek gereken durumlarda testler uygulanır. Anne adayının mutlaka özgeçmişi hakkında bilgi edinilir. Önceden var ise hastalıklar tespit edilir ve ultrason kontrolleri yapılır. Kan sayımı, hepatit B virüsü tayini yapılır. Bunların yanında anne ve babanın kan grupları gibi konularda gerekli takipler yapılır. Kızamıkçık tetkiki, açlık kan şekeri ve şeker yükleme testleri gibi detaylı testler istenir. Riskli gebelik takibi son derece detaylı yapılan işlemlerdir. Bu konuda anne adayının kontrollerini aksatmaması kendisi ve bebeğinin sağlığı açısından önem taşır.