Çocuk sahibi olmak isteyen birçok çift için düşük riskleri, en çok korkulan durumlar arasında yer alır. Anne adaylarında 3 ya da daha fazla sayıda gebeliğin doğuma kadar ilerleyememesi durumu tekrarlayan gebelik kayıpları olarak açıklanır. Dünya üzerindeki her 5 kadından en az 1 tanesinde bu problemin görülmesi durumun ciddiyetini gösterir. Böyle durumlarda yalnızca anne adayı değil baba adaylarının da mutlaka doktor gözetiminde olması gerekir.
Tekrarlayan gebelik kayıpları nedenlerinin saptanabilmesi için çiftlere birtakım testler uygulanır. Nedenler belirlendikten sonra da uygun tedaviye karar verilir. Böyle durumlarda özellikle çiftlerin yakından takip edilmesi ve periyodik olarak kontrol altında tutulmaları gerekir.
Tekrarlayan gebelik kayıpları birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Böyle durumlarda bebek ve anne sağlığının korunabilmesinde uzman kadın doğum hekimlerine başvurulması gerekir. Genel olarak bu problemin nedenleri arasında şunlardan bahsedilebilir:
Yumurta ve sperm kalitesinde yaşanan sorunlar
Bağışıklık sistemindeki dengesiz durumlar
Çevresel faktörler
Anne adayındaki yaşanan metabolik hastalıklar
Rahimde yaşanan yapısal problemler
Kan pıhtılaşmasının gerçekleşmesi
Anne adayının ilerleyen yaşı
Genetik anomaliler
Kromozomal anomaliler
Gibi birçok nedenden bahsedilebilir. Anne adayının yumurtalıklarında yaşanan sorunlar genelde en sık karşılaşılan nedenlerdendir. Baba adayının sperminde bulunan DNA hasarı gibi konular tekrarlayan gebelik kayıpları nedenleri arasında yer alır.
Tekrarlanan gebelik kayıpları tedavilerinde çiftlere farklı şekillerde müdahalelerde bulunur. Tedavi öncesinde çiftlere birtakım testler yapılır. Açlık kan şekeri ve glukoz yükleme testleri yapılır. Pıhtılaşma faktörünü değerlendirme amacı ile Trombofili panel incelemesi yapılmalıdır. Yapılan testler neticesinde uygun bir tedavi yöntemine karar verilir.
Tedavi süreci genelde çiftlerin yaşadıkları sorunların nedenlerine göre farklılık gösterir. Rahim sorunlarından kaynaklı bir durum var ise ilk olarak rahimdeki yapısal bozuklukların giderilmesi sağlanır. Bunun için de laparosopik cerrahi girişimlerden yararlanılır. Tüplerde sorunlar var ise mutlaka bunlar için de bir tedavi uygulanır.
Kısacası tekrarlayan gebelik kayıpları konusunda tedavi süreci problemin nedenlerine göre belirlenir. Bu tedavi sürecinde alanında uzman ve deneyimli bir hekimden hizmet alınması büyük bir önem taşır.