Gebelik Takibi Nedir?

Hamilelik ilk başladığı andan itibaren takip edilmesi gereken oldukça önemli bir süreçtir. Gebelik boyunca hem anne sağlığı hem de bebeğin sağlıklı şekilde dünyaya gelebilmesi için mutlaka gebelik takibi yapılması gerekir. Bu takip süreci gebelik teşhisi konulduğu anda başlar. İdrar ve kan testleri yapıldıktan sonra gebelik tanısı konur. Bu süreçten yaklaşık 2 hafta kadar sonra da gebelik kesesini ultrason aracılığı ile görmek mümkün olur. 

Takip sürecinde gebelik kesesinin rahim içinde olup olmadığına bakılarak hamileliğin bir dış gebelik durumu olup olmadığı saptanır. Birkaç hafta sonra da vajinal ultrason yardımı ile bebeğin kalp atışlarının tespiti gerçekleştirilir. Annenin genel durumu için çeşitli testler yapılır. Gebelik takibi süresinde anne ve bebek sağlığını yakından ilgilendiren her detaya gereken önem verilir. 


Gebelik Takibi Neden Önemlidir?

Gebelik sırasında birtakım koruyucu tedbirler alınması gerekebilir. Bu tedbirlerin alınmasını gerektiren durumlar ise hamilelik takibi sırasında belirlenir. Eğer bebek tekse ilk 3 ay içerisinde 2 ya da 3 haftada bir kontrol gerekir. Daha sonra ise aylık olarak kontroller gerçekleştirilebilir. 

Gebelik takibi bebeğin gelişiminin izlenmesinde önemli bir yeri bulunur. Oluşabilecek bir sorununun erkenden önüne geçilebilmesi için bu sürece gereken önem verilmesi gerekir. Aynı zamanda hamilelik sürecinde anne sağlığının da korunabilmesi, oluşabilecek hastalık risklerinin önüne geçilmek istenmesi gibi durumlarda da etkilidir. Mevcut bir hastalık durumu varsa gereken tedavilerin uygulanabilmesi için mutlaka gebelik takibi uygun koşullar altında yapılmalı.


Gebelikte Dikkat  Edilmesi Gerekenler

Gebelik dönemi sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilmek için dikkatli olunması gereken bir süreçtir. Hamileliğin kadında kalıcı izler bırakmaması, bebeğin sağlığının yerinde olması için anne adaylarının dikkat etmesi gereken durumlar bulunur. Bu dönemde gebelik takibi en çok üzerinde durulması gereken konular arasında yer alır. 

Gebelik takibi ile bebeğin ve annenin sağlık durumu sürekli kontrol altında tutulur. Bu dönemde kadınların özellikle hafif egzersizler yapması gerekir. Sağlıksız besinlerden uzak durulmalıdır. Bunlara ek olarak yatış pozisyonu gibi konulara dikkat edilmeli. Uzun yolculuklardan kaçınılmalı. Hamilelik takibi sırasında doktorunuz bu detaylar hakkında sizleri özellikle bilgilendirir.