Rahim ağzı kanser türü daha çok gelişmekte olan ve az gelişmiş olan ülkelerde sıklıkla görülür. Jinekolojik kanser türleri arasında yer alan bu kanser için her sene yüzbinlerce tanı konur. Genel olarak 50 yaş civarındaki kadınlarda ortaya çıkar. Fakat son yıllarda genç kadınlarda da ortaya çıktığından bahsedilebilir.
Rahim ağzı kanseri serviks adı verilen rahim ağzında gelişen bir kanser türüdür. Birçok rahim ağzı kanseri genelde yüzeydeki hücrelerde başlar. Bu kanser türü erken dönemde çok belirti vermediğinden kadınların düzenli doktor kontrollerine önem vermeleri gerekir.
Rahim ağzı kanseri belirtileri her kadında aynı şekilde kendini göstermeyebilir. Bazı kadınlarda birkaç belirti görülürken bazılarında tamamı görülebilir. En bilinen belirtileri arasında şunlar yer alır:
Vajinada normalin dışında bir kanama oluşması
Vajinanın kötü kokması ve akıntı olması
Karnın alt kısımlarında görülen ağrılar
Sık sık idrara çıkma ihtiyacı
İdrar yaparken ağrı hissedilmesi
Cinsel ilişki sırasında ortaya çıkan ağrılar
Bel ve kasık ağrıları
Genital bölge ve anüs kısmında lezyonlar görülmesi
Ayaklarda şişmeler meydana gelmesi
Böbrek yetmezliği belirtilerinin görülmesi
İştahsızlık ve kilo kaybı gibi durumlar
Belirtileri hastalığın önemli habercisidir. Kişiler bu belirtilerden birkaçını ya da daha fazlasını yaşıyorsa uzman bir hekime başvurmalı. Hekimler tedavi yöntemlerine başvurmadan önce hastanın hikayesini dinler, birtakım testler yaparak uygun bir yönteme karar verir.
İlginizi çekebilir: MYOM TEDAVİSİ NEDİR? MYOM BELİRTİLERİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Rahim ağzı kanseri risk faktörleri arasında birçok farklı unsurdan bahsetmek gerekebilir. Kişilerin birden fazla partner ile birlikte olması, doğum kontrol haplarının uzun yıllar kullanılması, sigara tüketimi en önemli risk faktörleri arasında yer alır. bununla birlikte genetik faktörler de önemli bir risk faktörü. Bu kanser türü uzun yıllar sessiz kalır ve ileri safhalarda kendini belli eder.
Rahim ağzı kanserinin tedavileri evresine göre belirlenir. Birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü evrelerde gelişen bir kanser türü. Cerrahi tedavi yöntemlere başvurulabileceği gibi erken bir teşhis ile birlikte kadınlardaki doğurganlığı koruyacak şekilde bir tedavi de uygulanabilir. Ancak tedavi yöntemine karar verilebilmesinde hastalığın derecesi büyük bir önem taşır. Tedavi sürecinde kemoterapi, radyoterapi gibi diğer tedavi yöntemleri de uygulanabilir.
Rahim ağzı kanserinin en önemli tedavi yöntemlerinden birisi ameliyattır. Cerrahi uygulamalar ile birlikte bu hastalığa çözüm üretilebilir. Ancak bu süreçte doktorun cerrahi işlemlere iyi düşünerek karar vermesi gerekir. Bu ameliyatlar klasik ya da açık olarak gerçekleştirilebilir. Aynı zamanda robotik cerrahi yöntemlerinden de yararlanılabilir. Kanserin boyutu, hastanın anatomik yapısı gibi unsurlar tercih edilecek yönteme karar verilme sürecinde önem taşır. Kullanılan cerrahi tedaviler şunlardır:
Histerektomi Yöntemi: Histerektomi yönteminde rahim ve rahim ağzı çıkarılır. Bu yöntem de yine hastalığın evrelerine göre değişebilir.
Servikal Konizasyon Yöntemi: Bu yöntemde serviks koni şeklinde çıkarılır. Kanserin erken tanısı sırasında uygulanan bir yöntemdir.
Radikal Trakelektomi: Serviks ve çevresindeki dokular çıkarılır. Fakat gebelik olması için rahim yerinde bırakılır.
Basit Histerektomi: Yalnızca mikroskobik şekilde belirlenen bilen ve en erken seviyede uygulanan bir tedavi yöntemidir.
Radikal Histerektomi: Bu uygulama servis ve rahim çevresindeki yumuşak dokuların çıkarılması ile gerçekleştirilir.
Pelvik Lenf Düğümü Diseksiyonu: Kanserin lenf nodu ile servisk dışına yayılımı teşhis edebilmek için kullanılan bir yöntemdir.
Her yöntem mutlaka kanserin evresine göre farklılık gösterir.
Daha fazla bilgi için bizimle buraya tıklayarak iletişime geçebilir veya bizi takip edebilirsiniz.