MYOM TEDAVİSİ NEDİR? MYOM BELİRTİLERİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Doğurganlık çağlarında rahimde meydana gelen anormal dokulara myom adı verilir. Kadın hastalıkları arasında oldukça yaygın olarak görülür. Bu sorun rahmin kas tabakasından kaynaklı olarak ortaya çıkar. Genelde iyi huylu tümörler olsa da zamanla kansere de dönüşebilirler. 

Görülme yaşı genelde 30- 40 yaş arasıdır. Tıp dilinde bu sorun fibroid ya da leiomyoma olarak da bilinir. İlk zamanlarında çok fazla belirti ortaya çıkarmayan bu rahatsızlık bazı durumlarda adet düzeninde değişmeler ya da karın ağrısı olarak ortaya çıkabilir. 

Myom Nedir?

Myom kadın hastalıkları arasında yer alan tümör çeşitleri arasında yer alır. Rahim içerisinde bulunan düz kas dokusunda ortaya çıkabilirler. Genelde kadınların doğurgan oldukları dönemlerde karşılaşılabilen bir rahatsızlıktır. Ergenlik döneminde ise görülme sıklığı oldukça düşük. Genelde iyi huylu olsalar da kansere dönüşmemesi için sürekli olarak takip edilmeleri gerekir. Myomlar farklı boyutlarda gelişme gösterebilirler. Bazılar çok küçük seviyelerde olabilirken bazıları rahmi genişletebilecek boyutlarda olabilir. 

Belirtiye yol açmadıkları taktirde bazı kadınlar bu myomlarla yaşamlarının sonuna kadar yaşayabilirler. Ancak kansere dönüşme riski görüldüğünde detaylı bir tedavi uygulanması gerekir. Tedavisi ise myomların risklerine ve boyutlarına göre farklılık gösterebilir. 


Myom Belirtileri Nelerdir?

Myom çok fazla belirti ortaya çıkarmayan oluşumlardır. Bu oluşumlar genelde iyi huylu olduğundan farkına varılması da zor olabilir. Kötü huyluya dönüşmediği sürece kadınlar uzun yıllar myom ile birlikte yaşayabilirler. Myom belirtileri arasında şunlardan bahsetmek mümkün olabilir:

  • Ara kanamalar

  • Adet kanamasının bir miktar artış göstermesi

  • Adet dönemlerinin normalden daha da uzun sürmesi

  • İki adet süresinin kısa sürmesi

  • Dışkılama sırasında makatta ağrılar görülmesi

  • Sık idrara çıkma durumu

  • Cinsel ilişkide ağrılar olması

  • Cinsel ilişki sonrasında kanama olması

  • Bacak ve karın ağrıları

  • Gebeliğin düşük ile sonuçlanması

Gibi durumlar oldukça bilinen belirtileri arasında yer alır. Ancak her belirti myom olacağı anlamını taşımaz. Kesin olarak bilinebilmesi için mutlaka doktor kontrolü gerekir.

İlginizi çekebilir: YUMURTALIK KANSERİ NEDİR? BELİRTİLERİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Myom Tanısı Nasıl Konulur?

Myomlar tam olarak neye bağlı ortaya çıktığı bilinmeyen oluşumlardır. Genelde rahmin kas dokusunda bulunan kök hücrelerden kaynaklandığını düşünmek mümkün olabilir. Genetik yatkınlık, hormonların değişmesi, gebelik, ırk ve çevresel faktörler en önemli nedenleri arasında yer alabilir. Kişiler rutin sağlık kontrollerinden geçtiklerinde bu oluşumları kolaylıkla fark etmek mümkün olabilir. Vajinal muayene sonrasında konulan tanıya göre bir tedavi süreci de başlatılabilir. 

Belirtiler görülmesi neticesinde doktora başvurduğunuzda genelde radyolojik görüntüleme cihazlarına başvurulur. Ultrasonografi ile rahimdeki tüm myomlar görülebilir. Ancak yine yeterli bir bilgi alınamaz ise manyetik rezonans görüntülemesine de başvurulabilir. Bir diğer tanı yöntemi de histerosonografi yöntemidir. 


Myom Tedavisi Nasıl Yapılır?

Myom tedavisi birçok farklı şekilde gerçekleştirilebilir. Kadınlarda çok fazla belirtilere yol açmayan bu oluşumlar fark edildiğinde eğer ciddi bir risk barındırmıyor ise tedavi gerektirmeyebilir. Ancak düzenli olarak doktora görünmek ve kontrollerini yaptırmak gerekir. Çoğunlukla yavaş büyüyen bu oluşumlar menopoz dönemine girildiğinde kendiliğinden küçülmeye başlar. Bu süreçte ilk tedaviler genelde ilaçlı olarak gerçekleştirilir. 

İlaçlı tedavi sırasında kişilerin geçici olarak adet kanaması kesilerek myomların küçültülmesi sağlanır. Bir diğer ilaçlı tedavi türü de rahim içi araç ile gerçekleştirilir. Bu da aşırı kanama şiddeti hafifletilir. Cerrahi işlem istemeyen bir diğer tedavi yöntemi radyofrekans ablasyon yöntemidir. Bu yöntemde anestezi gerekebilir. 


Myom Tedavisinde Ameliyat

Cerrahi olmayan yöntemler ile tedavi edilemeyen myomlar için miyomektomi uygulanabilir. Bu uygulama cerrahi bir işlemdir. Laparoskopik yöntem ile gerçekleştirilir. Rahim içinde bulunan miyomlar cerrahi uygulamalar ile çıkarılarak hastanın sağlığına kavuşması sağlanır. Myom ameliyatları arasında en etkili olan yöntem ise histerektomi yöntemidir. Bu yöntemde rahim tamamen alınır. Ancak hastanın doğurganlık özelliği ortadan kalkar. 

Daha fazla bilgi için bizimle buraya tıklayarak iletişime geçebilir veya bizi takip edebilirsiniz.