MENOPOZ NEDİR? BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ

Kadınların hayatında birçok önemli süreç vardır. Bu süreçlerden birisi de menopoz sürecidir. Menopoz tıpkı bebeklik, ergenlik, cinsel olgunluk gibi kadınlar için hayatın bir dönemidir. Menopoz döneminde yumurtalıklardaki (overler) folikül miktarı azalır ve buna bağlı olarak östrojen üretimi de azalır. Zaman içerisinde de östrojen üretimi kesilir ve yumurtalıklar küçülür. Buna bağlı olarak adet döngüsü kesilir ve üreme de mümkün olmaz. Her kadında menopoz dönemi farklılık gösterir. Bazı kadınlarda ise erken menopoz belirtileri görülebilir. Bu durumda ise erken menopoz tedavisi son derece önemlidir. Menopoz belirtileri ve menopoz döneminde yapılması gerekenler insanlar için merak konusudur. Bu yazımızda menopoz belirtileri ve menopoz tedavisi hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.


   


Menopoz Nedir?


Menopoz, kadınların adet döngülerinin tamamen bittiğini gösteren biyolojik ve doğal bir süreçtir. Bu süreç genel olarak, kadınların 12 normal adet döneminde hiç adet görmemesi ile anlaşılmaktadır. Menopoza geçilen dönem “menopoz esnasında” anlamına gelen perimenopoz olarak isimlendirilir. Menopoz yaşı normal şartlarda 40 ila 50'li yaşlarda olurken, bazı durumlarda perimenopoza bağlı olarak adet düzensizliği 30’lu yaşlardan başlayarak da ortaya çıkabilir. Bu durum, erken menopozun her zaman gerçekleşebileceği anlamına gelmez.


Erken Menopoz Nedir?

Erken menopoz; adet periyodunun 40 yaşından önce kalıcı olarak bitmesi olarak ifade edilmektedir. Araştırmalara göre Türkiye’de 100 kadından üçü erken menopoza girmektedir. Erken menopoz ise uzun vadede kısırlık (infertilite), osteoporoz (kemik erimesi), kardiyovasküler hastalıklar ve felç gibi ciddi sağlık problemlerine neden olabilir.


Menopoz Belirtileri Nelerdir?


Bir kadın, menopoz sürecine geçtiğini vücudunda oluşan belirtilerden yola çıkarak anlayabilir. Âdet dönemlerinin ağırlaşması, uzamaya başlaması, düzensizleşmesi, kişinin menopoza gireceğinizin göstergesidir. Menopoz döneminde kişide fiziksel ve psikolojik pek çok değişiklik meydana gelir. Menopozun diğer belirtileri ise aşağıdaki gibidir:


  • Gece terlemek

  • Sıcaklamak

  • Çarpıntı

  • Baş dönmesi 

  • Bağ ağrısı 

  • Hâlsizlik

  • Memelerde hassasiyet

  • Kas 

  • Eklem ağrıları

  • Uyku bozuklukları

  • İştah artışı

  • Vücut tüylerinde artış

  • Kilo artışı

  • Cinsel organlarda çekilme (atrofi)

  • Öksürme sırasında idrar kaçırma

  • Vajinal kuruluk 

  • Cinsel ilişki sırasında ağrı


Kişinin yaşlandığını düşünmesine yol açan bu durumun yaşlılıkla bir bağlantısı bulunmamaktadır. Çoğunlukla psikolojik olan bu değişime kaygı bozukluğu, depresyon, unutkanlık, öfke nöbetleri, konsantrasyon eksikliği, cinsel istekte azalma ve basit durumlar karşısında aşırı ağlama gibi belirtiler de görülebilir.


İlginizi çekebilir: GENİTAL ESTETİK NEDİR? NEDEN YAPILIR?

Menopoz Döneminde Ne Yapmalısınız?


Menopoz döneminde sağlıklı ve dinç kalmak için uygulayabileceğiniz faaliyetler bulunur. Bunlar aşağıdaki gibidir:

  

  1. Egzersizi hayatınızın bir parçası haline getirin

Düzenli egzersiz yapılarak, sıcak basması, gece terlemesi, uyuma güçlüğü ve duygusal değişikliklerde dahil olmak üzere birçok menopoz belirtisini azaltmanız mümkündür.


  1. Sağlıklı beslenmelisiniz

Sağlıklı beslenme alışkanlığı, menopozun uzun vadeli etkilerine karşı vücudu dinç tutmaya olanak sağlar. İlerleyen yaşlarda kilo alımı daha kolay olduğu için, düzenli ve sağlıklı beslenmek kilo alımına bağlı sorunları da azaltır.


  1. Hormon Tedavisi (HRT) Hakkında Bilgi Edinin

Menopozdaki rahatsızlıkların büyük bir kısmı östrojen eksikliğine bağlıdır. Ayrıca menopozdaki hormon tedavisi aslında bir "replasman" yani "eksik olanı yerine koyma" tedavisidir.


  1.  Sağlık Kontrollerinizi İhmal Etmeyin

Menopoz döneminde karşılaşılan rahatsızlıkları önceden anlayabilmek adına kontrolleri atlamamak büyük öneme sahiptir. Kemik erimesi, kalp ve damar hastalıkları, meme ve rahim kanseri tehditlerine karşı ortopedist, kardiyolog ve jinekolog kontrollerine zamanında giderek gerekli ölçümleri yaptırmalısınız.


Menopoz ve Erken Menopoz Tedavi Yöntemleri Nelerdir?


Menopoz, doğal bir süreç olduğundan tedavisi bulunmaz. Bunun yanı sıra kişinin hayat kalitesini arttırmaya yönelik pek çok farklı tedavi seçeneği bulunur. Hormon replasman tedavisi (GRT) bunlardan birisidir. Postmenopozal hormon tedavisi (PHT) olarak da bilinen bu tedavi yönteminde kişiye, östrojen ya da östrojen ve progesteron kombinasyonlarından oluşan ilaçlar verilir. 


Hüma Hastanesi olarak bu yazımızda sizler için menopoz belirtileri ve menopoz tedavisi gibi konuları ele aldık. Amacımız; Kayseri ve Orta Anadolu’daki tüm kadınlarımızın ergenlikten-anneliğe, annelikten-menopoz dönemine kadar bütün bedensel ve ruhsal sıkıntılarını tıp ışığında çözüme ulaştırmaktır. Hasta sağlığını ve hijyeni ön planda tutarak tüm süreçlerinizde yanınızda olmayı hedefliyoruz. 

Daha fazla bilgi için bizimle buraya tıklayarak iletişime geçebilir veya bizi takip edebilirsiniz.