YUMURTALIK KANSERİ NEDİR? BELİRTİLERİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Yumurtalık Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Yumurtalık kanseri erken teşhisin önem taşıdığı kanser türleri arasında yer alır. Bu kanser türü diğer türlere göre kolay kolay belirti vermediğinden erken teşhisi oldukça zordur. Ancak düzenli sağlık kontrolleri yaptıran kadınlar yumurtalık kanseri konusunda erken tedavi görebilme imkanı bulabilirler. 

Yumurtalıkların ana yapısı epitelyum adı verilen hücreler tarafından oluşturulur. Bu hücrelerin gelişiminde bir anormallik meydana geldiğinde ya da kontrolsüz bir çoğalma gerçekleştiğinde yumurtalık kanseri riskleri ortaya çıkabilir.


Yumurtalık Kanseri Nedir?

Yumurtalık kanseri kadınlarda en sık rastlanan kanser türleri arasında yer alır. Bu kanserin ortaya çıkmasında birçok farklı nedenden bahsedilebilir. Aynı zamanda tedavi yöntemleri de farklılık gösterebilir. 

Yumurtalıkları meydana getiren epitelyum hücrelerinin kontrolsüz gelişimleri neticesinde meydana gelen kanser yumurtalık kanseri olarak adlandırılır. Bu kanser tıp literatüründe over kanseri olarak bilinir. Yumurtalık kanserlerinin %80 kadarı menopoz dönemi sonrasında epitelyum dokularında oluşur. Bunun yanında 20 yaş altında olan kişilerin yaklaşık olarak %60 kadarında embriyonik tümör şeklinde görülür. 

Yumurtalık Kanseri Nasıl Ortaya Çıkar?

Yumurtalık kanseri kendini çok hızlı belli eden bir kanser türü değil. Bu kanserin belli başlı nedenleri bulunur. Bu nedenlere bağlı olarak gelişen kanser ileri safhalarda kendini belli etmeye başlar. Her hastada belirtilerin farklılık gösterdiğini de söylemek mümkün. Bazılarında karın ağrısı ve şişlik görülürken bazılarında mide rahatsızlığı olarak kendini gösterebilir. 

Yumurtalık kanserinin ilerlemesi durumunda hasta karın bölgesinde kitle hissetmeye başlar. Aynı zamanda aşağı doğru basınç hissi de yaşayabilir. Bunlara ek olarak sıvı birikmesi meydana gelir. Bağırsak problemleri de hastada ortaya çıkabilir. 

İlginizi çekebilir: RAHİM KANSERİ BELİRTİLERİ NELERDİR? TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Yumurtalık Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Yumurtalık kanseri belirtileri hastadan hastaya farklılık gösterebilir. Ancak her görülen belirti yumurtalık kanseri anlamına da gelmez. Belirtiler hissedildiğinde uzman bir hekime muayene olmak kesin bilgi edinmek açısından büyük bir önem taşır. Bu kanser türünün en önemli belirtileri arasında şunlar yer alır:

  • Vajinal kanamalar görülmesi

  • Mide bulantıları

  • Uzun süre hazımsızlık ve gaz problemi görülmesi

  • Karında basınç ve şişkinlik olması

  • Kilo verme durumu

  • Kasıkta dolgunluk hissi yaşanması

  • Mesane düzeninde değişiklik oluşması

  • Bağırsak düzeninde değişiklik olması

  • Kabızlık ortaya çıkması

  • İştah kayıplarının yaşanması 

En önemli belirtileri arasında yer alır. Bu belirtilerin tamamı görülebilirken bazı kişilerde yalnızca birkaç tanesi de görülebilir. 


Yumurtalık Kanserinde Tedavi Yöntemleri

Tüm kanser türlerinde olduğu gibi yumurtalık kanserinde de erken tanı tedavinin sonuç vermesi açısından büyük bir önem taşır. Tedaviler genel olarak cerrahi yöntemlerle yapılır. Bu süreçte rahim ve yumurtalıkların tamamı alınabilir. Kanserin tutunma olasılığı olan tüm dokuların alınması bu süreçte önem taşır. Kanserin evresi de tedavi yöntemine karar verirken önem arz eden konular arasında yer alır. Eğer cerrahi yöntem ile çıkarılacak olan kanser hücreleri hayati bir risk taşıyor ise ilk olarak kemoterapi yöntemine başvurulabilir. Daha sonra cerrahi işlemler uygulanır. 


Yumurtalık Kanseri Ameliyatı

Yumurtalık kanserinin tedavi yöntemleri cerrahi uygulamalara dayanır. Bu işlemler öncesinde hasta kemoterapi tedavisi de görebilir. Bu uygulamanın en önemli amacı kanserli hücrelerin tamamının çıkarılmasını sağlamak. Ancak ameliyatın da kendi içinde türlerinden bahsedilebilir. Erken teşhis sırasında tek yumurtalık çıkarma işlemi yapılabilir. Bu süreçte kadın doğurganlığını koruyabilir. Ancak bazı durumlarda iki yumurtalığın çıkarılması gerekir. 

Bunun için de vücudun başka yerlerinde kanser tümörü bulunmamalıdır. Bu uygulama ile iki yumurtalıkla birlikte fallop tüplerinin alınması sağlanır. Kanser hücrelerinin dağılma gösterdiği bir kanser ise rahim ve yumurtalıklar bir arada alınır. Bu işlemlerde deneyimli ve uzman bir hekimden tedavi hizmeti almak büyük bir önem taşır.

Daha fazla bilgi için bizimle buraya tıklayarak iletişime geçebilir veya bizi takip edebilirsiniz.