RAHİM KANSERİ BELİRTİLERİ NELERDİR? TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Rahim kanseri meme, akciğer ve kalın bağırsak kanseri kadar sık görülen bir kanser türüdür. Normalden farklı bir rahim kanaması rahim kanserinin en sık görülen belirtisi olarak bilinir. Bu kanamaya ek olarak vajinal akıntı, özellikle alt bölgede olmak üzere karın ağrısı, karında baskı hissi gibi belirtilerde rahim kanserinin diğer belirtileri arasında yer almaktadır.


Rahim kanserinin erken dönemde teşhis edilmesi ve gerekli tedavilerin yapılması sonucu olumlu sonuçlar almak mümkündür. Uzmanlara göre, anormal rahim kanaması olan özellikle de postmenopozal (menopozdan sonra yaşlılık dönem) hastaların hiç vakit kaybetmeden kadın hastalıkları ve doğum uzmanına kontrole gitmeleri rahim kanserinin erken teşhis edilmesinde oldukça önemlidir. Rahim kanseri nedir, belirtileri ve rahim kanseri tedavisi yöntemleri nelerdir ve rahim kanseri ameliyatının süreci nasıldır? Bu yazımızda endometrium (rahim içi kanseri) gibi merak edilenler konular ile ilgili detaylı bilgileri sizler ile paylaşacağız.


Rahim Kanseri Nedir?


Kadınlarda en sık görülen kanserlerden biri olan endometrium kanserine bir kadının hayatı boyunca yakalanma riski yaklaşık 1/40 oranındadır.


Rahim kanseri, rahim iç duvarını döşeyen tabakadaki hücrelerden oluşur. Meme, akciğer ve kalın barsak kanserlerinden sonra en sık görülen dördüncü kanserdir. Erken dönemde teşhis edilebilen bir hastalıktır. Rahim kanserinin erken teşhis edilmesi ile erken dönemde tedavi sürecinin planlanması, tedavide başarı şansını artırır.

İlginizi çekebilir: RAHİM ALMA AMELİYATI (HİSTEREKTOMİ) NASIL BİR SÜREÇTİR? ÖNCESİ VE SONRASI

Rahim Kanseri Belirtileri Nelerdir?


Rahim kanseri, genellikle erken dönemde anormal rahim kanaması sebebiyle erken teşhis edilebilir. Böylece rahim kanseri tedavisi erken dönemde yapılabilmektedir. Burada en önemli nokta ise 45 yaşın üzerindeki kadınların anormal rahim kanaması şikâyeti varsa hiç ihmal etmeden erken dönemde bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmaları gerektiğidir.


Anormal rahim kanamasını anlayabileceğiniz bazı belirtiler ise aşağıdaki gibidir:


  1. Adet miktarında ve süresinde artış,

  2. Adet aralarında ara kanamalar,

  3. Menopoz sonrası dönemde kanama görmek


Anormal rahim kanaması dışında ise vajinal akıntı, özellikle alt bölgede olmak üzere karın ağrısı, karında baskı hissi rahim kanserinin diğer belirtileri olarak bilinmektedir.


Özellikle postmenopozal bir hastada vajinal kanama ve akıntı şikâyetleri mevcutsa hiç ihmal etmeden kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurması gerekir. Bu durum, erken teşhis ve tedavi açısından büyük öneme sahiptir.


Rahim Kanseri Tedavisinde Hangi Yöntemler Kullanılır?


Rahim kanserinde temel tedavi yöntemi ameliyat olarak bilinmektedir. Ameliyat sırasında ise rahim, tüpler ve yumurtalıklar alınır aynı zamanda frozen dediğimiz hızlı patolojik değerlendirme de yapılır. Hızlı patolojik değerlendirme neticesinde ise tümörün; çapı, histolojik tipi ve agresifliği hakkında detaylı bilgi elde edilir. Ayrıca rahim kas tabakasına invazyonu ve diğer bölgelere yayılımı da tespit edilir. Bu bulgular sonucunda ise gerekirse lenf nodlarının diseksiyonu da mutlaka uygulanmalıdır.

Ameliyat Tedavisinde Süreç Nasıldır?


Rahim kanserinde genel olarak ameliyat tedavisi uygulanmaktadır. Cerrahi süreç sonucunda alınan dokular, patolojik olarak incelenir. Daha sonra ise hastalığın evresi tespit edilir. Bu evre 1b ve üzerinde olgulara sahipse yüksek olasılıkla cerrahi sonrası (adjuvan) kemoterapi ya da radyoterapi tedavileri uygulanması gerekli olacaktır. Bunun yanı sıra rahim kanserinden korunmak için uygulayabileceğiniz bazı kriterler de aşağıdaki gibidir:


  • Beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek

  • Normal kiloda olmak ve kilonuzu korumak 

  • Düzenli spor yaparak metabolizma hızını uygun seviyede tutmak


Hüma Hastanesi olarak bu yazımızda sizler ile rahim kanseri ve rahim kanseri tedavisi konusu hakkında merak edilenleri paylaştık. Amacımız; Kayseri ve Orta Anadolu’daki tüm kadınlarımızın ergenlikten-anneliğe, annelikten-menopoz dönemine kadar bütün bedensel ve ruhsal sıkıntılarını tıp ışığında çözüme ulaştırmaktır. Hasta sağlığını ve hijyeni ön planda tutarak tüm süreçlerinizde yanınızda olmayı hedefliyoruz. Daha fazla bilgi için bizimle buraya tıklayarak iletişime geçebilir veya bizi takip edebilirsiniz.