RAHİM ALMA AMELİYATI (HİSTEREKTOMİ) NASIL BİR SÜREÇTİR? ÖNCESİ VE SONRASI

Rahim alma ameliyatı günümüzde kadınların en sık olduğu ameliyatların başında gelmektedir. Histerektomi ameliyatı olarak da bilinen rahim alma ameliyatı kişiler için endişe verici bir durum oluşturabilir. Bu nedenle rahim alma ameliyatı süreci son derece merak edilir. 

Rahim Alma (Histerektomi) Nedir?

Rahim alma ameliyatı jinekolojik olarak sıklıkla yapılan cerrahi işlemlerden biridir. Kadın üreme organı olan rahimde görülen miyomlar, rahim ve yumurtalık kanseri, rahim içi iltihaplanmaları ve sarkma gibi durumlar karşısında rahmin alınması söz konusu olabilir. Pek çok faktöre bağlı olarak gerçekleştirilen rahim alma ameliyatı rahmin yani uterusun karından ya da vajinal yoldan çıkarılması işlemini kapsar. Rahim alma ameliyatının yapılmasının en temel sebeplerinden biri ilaç tedavisinin mümkün olmadığı miyomların etkisidir. Normal şartlar altında ilaç tedavisi ile çözülebilen miyomlar için bu yöntemin işe yaramadığı durumlarda miyomlardan kurtulmak için en etkili yöntem rahmin alınmasıdır. Aynı zamanda rahim kanseri ya da üreme fonksiyonu sona erdikten sora yumurtalıklarında bir problemle karşılaşılan hastalar için rahim alma ameliyatı gerçekleştirilebilir. 


Rahim Alma Ameliyatı Çeşitleri Nelerdir?

Rahim alma ameliyatı için kullanılan pek çok farklı yöntem vardır. Bu yöntemler arasından hasta için en uygun olanı seçilerek işlem gerçekleştirilir. En sık kullanılan rahim alma yöntemi kapalı yöntemle rahmin alınması işlemidir. Bu yöntem hastanın durumuna da bağlı olmak kaydıyla en hızlı iyileşmenin sağlandığı yöntemdir. Kapalı yöntemin haricinde rahim alma ameliyatı çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:

·       Total Abdominal Histerektomi adını verdiğimiz rahmin karından yapılan işlemle tamamen çıkarılması

·       Bilateral Salpingooferektomi işlemi ile yumurtalıkların ikisinin de alınması

·       Unilateral Salpingooferektomi olarak adlandırılan işlemle tek bir yumurtalığın alınması

·       Subtotal Histerektomi adı verilen diğer bir yöntemle de yalnızca rahmin üst kısmının alınması

İlginizi Çekebilir: GENİTAL ESTETİK NEDİR? NEDEN YAPILIR?


Rahim Alma Ameliyatı Öncesinde Neler Yapılır?

Rahim alma ameliyatı sürecinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunlar rahim alma ameliyatı öncesi ve sonrası olarak iki grupta incelenebilir. Rahim alma ameliyatı öncesinde hastadan bazı test ve tetkikler istenebilir. Kan tahlili, idrar tahlili, akciğer filmi, EKG gibi rutin tetkiklerinin dışında hastanın durumuna bağlı olarak doktor tarafından farklı testler de istenebilir. Test ve tetkiklerin dışında hasta ile ilgili herhangi bir özel durum yoksa ameliyat öncesi 8 saat açlık yeterlidir. Rahim alma nedenine bağlı olarak ameliyatın süresi de değişiklik gösterecektir. Bu süre ortalama olarak 1-2 saat sürer. 

Rahim Alma Ameliyatı Sonrası Süreç Nasıldır?

Rahim alma ameliyatı sürecine dair en sık merak edilen konulardan biri de ameliyat sonrası hastaları nelerin beklediğidir. Ameliyat sonrası hastanın durumuna bağlı olarak birkaç gün hastanede kalınması gerekebilir. Ameliyatın ardından hafif ağrı, yorgunluk ve iştahsızlık gibi durumların görülmesi normaldir. İlk birkaç günün ardından bu durumların devam etmesi halinde hastaların doktor ile iletişime geçmeleri son derece önemlidir. Rahim alma ameliyatı sonrası süreçte hastaların dikkat etmesi gereken noktaları şu şekilde sıralamak mümkündür: 

·       Doktor tarafından verilen uygun ağrı kesiciyi kullanmalı ve belirlenen süre içinde geçmeyen ağrılar görülmesi halinde doktorla iletişime geçmelidir. 

·       Ameliyat sonrası doktor kontrolü aksatılmamalıdır. 

·       Ameliyat sonrası verilen tüm ilaçlar doktor kontrolünde kullanılmalıdır. 

·       Rahim alma ameliyatı sonrasında ağır aktivitelerden uzak durulmalıdır. 

·       Aksi bir durumun söz konusu olmadığı durumlarda ameliyattan 24 saat sonra duş alınabilir.  

·       Rahim alma ameliyatının ardından hastaların yeniden cinsel ilişkiye girebilmesi için en az 1 ay süre geçmesi gerekir.

·        Hasta, taburcu olmasının ardından iyileşme sürecini de etkileyecek günlük 15-20 dakikalık yürüyüşler yapmalıdır. 

·       Ameliyatın ardından ilk birkaç günlük sürede sulu diyet yapılması tavsiye edilir. Bu sürecin ardından hasta normal beslenme sürecine geri dönebilir. 

Rahim Alma Ameliyatı Fiyatları

Rahim alma ameliyatı fiyatları çeşitli faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Rahim alma ameliyatı için hasta muayene edilerek fiziksel durumu detaylıca gözden geçirilir. Daha sonra hastanın var olan durumu ve rahimde bulunan patolojinin durumu gibi faktörler de göz önünde bulundurularak bir fiyat belirlenir. 

Randevu almak için bizimle iletişime geçin: https://www.ersadbatmaz.com/iletisim