INFERTILITE (KISIRLIK) BELİRTİLERİ NELERDİR?

Tıpta, infertilite olarak tanımlanan kısırlık, çiftin istemesine rağmen doğal yollardan çocuk sahibi olamamasıdır. Sağlıklı çiftlerde, düzenli ve korunmasız cinsel ilişkiye girildiğinde aylık gebe kalma oranı yaklaşık %25 oranındadır. Bu oran 1 sene sonunda %85, 2. senenin sonunda ise %90’a yükselir. Kısırlık, kısırlık testi ile anlaşılabilir ve daha sonraki süreçte de kısırlık tedavisi uygulanabilir. Kısırlık nedir, erkeklerde ve kadınlarda kısırlık belirtileri ve kısırlık tedavi yöntemleri oldukça merak edilen konular arasında yer almaktadır. Bu yazımızda konu ile ilgili merak edilenleri detaylı bir şekilde sizler ile paylaşacağız.


Infertilite (Kısırlık) Nedir?


Kısırlık, bir çiftin, cinsel olarak aktif olmakla beraber herhangi bir doğum kontrol yöntemi uygulamaması ve buna rağmen bir yıl içinde gebelik elde edememesi olarak tanımlanır. Dünyanın dört bir yanında yaygın olarak görülen bir sağlık problemidir. Bir yıl olarak kabul gören gebelik elde edememe süresi, hayat tarzında yaşanan değişiklikler ve çalışma koşulları gibi farklı etkenler sonucu iki yıla kadar uzayabilir. Kısırlık söz konusu olduğunda, her iki partner de tedavi sürecine dahil olur. 


35 yaş ve üzerindeki çiftlerde kısırlıktan söz edebilmek için gerekli bekleme süresi 6 aydır. Tüm dünyada yaklaşık olarak %15 oranında görülen infertilite, kadına ve erkeğe bağlı olarak gelişmektedir. Kısacası kısırlık problemlerinin 1/3'ü erkek, 1/3'ü kadın ve 1/3'ü çiftlerin her ikisinden de kaynaklı oluşur.

İlginizi çekebilir: GENİTAL ESTETİK NEDİR? NEDEN YAPILIR?

Erkeklerde Kısırlık Belirtileri


Erkeklerde kısırlığın özel belirtileri bulunmamaktadır. Düzenli korunmasız cinsel ilişkiye rağmen 1 ya da 2 yıllık süre içerisinde çocuk sahibi olamama durumu kısırlık belirtisi olarak ifade edilir. Bunun yanı sıra erkekte kısırlığa neden olabilecek başka bir hastalığa bağlı olarak bir takım ek belirtiler oluşabilir. Bu belirtiler direkt olarak testislerde değil ise hastanın bunları kısırlık ile ilişkilendirmemesi gerekir. Testislerde olan ağrı, şişme; peniste akıntı gibi bulgular da kısırlık belirtisi olabileceği için hasta için uyarıcı belirtiler arasında olabilir.


Kadınlarda Kısırlık Belirtileri


Kadınlarda kısırlığın bazı belirtileri bulunur. Kısırlığın en önemli belirtisi hamile kalamamaktır. 35 günden daha uzun aralıklarla veya 21 günden daha kısa aralıklarla gerçekleşen bir adet döngüsü kısırlık belirtisi olarak görülebilir. Bunun yanı sıra herhangi bir belirti bulunmamaktadır.


Eğer 30’lu yaşlarda veya daha gençseniz, çoğu doktor, test veya tedaviden önce en az bir yıl hamile kalmayı denemenizi önerir. 35 – 40 yaşlarındaysanız altı ay hamile kalmayı denedikten sonra doktorunuzla görüşmeniz gerekir. 40 yaşından yaşlıysanız veya düzensiz, acılı regl dönemleriniz varsa, pelvik inflamatuar hastalığına (PID) sahipseniz, önceden kanser veya endometriozis tedavisi gördüyseniz, hemen tedavi ve testlere başlamanız son derece önemlidir.


Kısırlık Tedavi Yöntemleri Nelerdir?


İnfertilite kaynağına ve düzeyine göre ilaç tedavisi veya ameliyat gibi çeşitli tedavi yöntemleri bulunur. Partnerlerin tedavi planlamasını belirleyen temel faktörler arasında şunlar yer alır:


  • Yumurta ve spermlerinin niteliği 

  • Rahim tüplerinin açık olup olmaması

  • Bireylerin yaşı 

  • İnfertiliteye yönelik geçmiş dönemlerde herhangi bir desteğin alınıp alınmaması


Bunlara ek olarak, gerekli görüldüğü durumlarda, psikiyatri polikliniği gibi diğer sağlık birimlerinden de destek almak son derece önemlidir. Ayrıca hastalar beslenme uzmanlarına yönlendirilebilir ve beslenme planının takibi istenebilir.


Bu yazımızda sizler için kısırlık ve kısırlık tedavisi sürecini ele aldık. Amacımız; Kayseri ve Orta Anadolu’daki tüm kadınlarımızın ergenlikten-anneliğe, annelikten-menopoz dönemine kadar bütün bedensel ve ruhsal sıkıntılarını tıp ışığında çözüme ulaştırmaktır. Hasta sağlığını ve hijyeni ön planda tutarak tüm süreçlerinizde yanınızda olmayı hedefliyoruz. Daha fazla bilgi için bizimle buradan iletişime geçebilir veya bizi takip edebilirsiniz.