GENİTAL ESTETİK NEDİR? NEDEN YAPILIR?

Zaman içinde çeşitli faktörlerin etkisiyle genital bölgede birtakım değişiklikler meydana gelebilir. Yaşın ilerlemesi başta olmak üzere pek çok duruma bağlı olarak ortaya çıkan bu değişiklikler kişilerin hayatlarında psikolojik ve işlevsel problemler oluşturabilir. Genital bölgede meydana gelen değişiklikler sebebiyle rahatsızlık duyan kişiler çeşitli çözüm yollarını aramaya koyulur. Genital estetik kavramı da bu noktada karşımıza çıkar. Gelişmiş teknolojinin tıp dünyasına yaptığı katkılar arasında genital estetik alanından söz etmek de mümkündür. Bu nedenle genital estetik alanında pek çok farklı yöntem söz konusudur. Hastaya ve halihazırdaki durumuna uygun olan yöntemlerden biri seçilerek genital estetik sürecine başlanabilir.



Genital Estetik Ameliyat Çeşitleri Nelerdir?

Genital estetik, kadınlardaki vulva ve vajina bölgesinde oluşan problemlerin giderilmesi için uygulanan operasyonların tümünü içine alır. Bu nedenle vajinal estetik olarak da bilinir. Genital estetik ameliyatı için pek çok farklı yöntem vardır. Hastaya ve durumuna en uygun yöntem seçilerek sürece başlanabilir. Vajinal estetik ameliyatı çeşitlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Labioplasti: İç dudak ameliyatı olarak da karşımıza çıkan labioplasti, genital bölgede yer alan iç dudakların küçültülmesi ve estetik anlamda daha iyi bir form kazandırılabilmesi için yapılan işlemdir.  Labioplasti; hastanın durumu göz önünde bulundurularak genel anestezi ya da lokal anestezi ile gerçekleştirilebilir. Vajinal dudakların fazla kısımları çıkartılarak küçültülür ve yeniden şekil verilir.  

  • Vajinoplasti: Cinsel ilişki sırasında penisi kavrayan esnek bir yapıya sahip olan vajina; yaş, doğum sıklığı, hormon değişiklikleri ve cinsel ilişki sıklığı gibi nedenlere bağlı olarak bu yapısını kaybedebilir. Bu durum kadınların cinsel işlevi, vücut imajı ve yaşam kalitesi üzerinde olumsuz sonuçlar doğurabilir. Vajinoplasti; oluşan bu vajinal boşluğu sıkılaştırmak ve doku kaybını yeniden kazandırmak için yapılan cerrahi işlemdir. Vajina gençleştirme işlemi olarak da adlandırılan vajinoplasti lokal ya da genel anestezi altında uygulanabilir.

  • Perinoplasti: Vajinal doğum esnasında bebeğin vajina bölgesinden çıkışını kolaylaştırmak için sıklıkla perine bölgesinde kesi yapılabilir. Bu noktada zorlayıcı bir doğum süreci geçirmek perine bölgesinde ciddi hasarlara yol açabilir. Vajinal estetik işlemleri arasında yer alan Perinoplastinin amacı vajina bölgesinde meydana gelen hasarları onarmak ve vajinaya estetik bir görünüm kazandırmaktır.  

    İlginizi çekebilir: JİNEKOLOJİK ONKOLOJİ CERRAHİSİ NEDİR? 
    Genital Estetik Ameliyatlatı Neden Yapılır?

Kadınlarda cinsel organlarda oluşan değişmeler zaman içinde işlevsel ve estetik problemlere neden olabilir. Bu durum karşısında kadınlarda utanma, özgüven düşüklüğü, içe kapanma gibi duygular uyanabilir. Genital organlardaki değişimler kadınların cinsellikten kaçmasına ve partnerleri ile olan iletişimlerinin olumsuz etkilenmesine yol açar. 

Genital estetik ameliyatının yapılabileceği durumlar şu şekilde sıralanabilir: 

  • Genital bölge üzerinde doğuştan itibaren mevcut olan deformeler,

  • İleri yaş faktörünün etkisiyle vajinal bölgenin eski görünümünü yitirmesi,  

  • Ani ve yüksek kilo alıp vermenin etkisiyle ortaya çıkan sarkmalar, 

  • Çok sayıda doğum yapılmasının getirdiği vajinada oluşan şekil ve esneklik kaybı,

  • Vulvadaki deformasyonlardan dolayı vajina dudaklarının aşırı büyümesi ve dış dudak sarkması,

  • Zorlu vajinal doğum süreçlerinin ardından gelen deformasyonlar, 

  • Vajina yapısındaki bozulmalara bağlı olarak cinsel hazda azalma görülmesi, 

  • Rahimde sarkma ve idrar kaçırma,

Tüm bu durumlar genital estetik ameliyatının yapılma nedenlerini açıklar.  

Ameliyat Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Vajinal estetik ameliyatı sonrası kişiler aksi bir durum söz konusu değilse aynı gün taburcu edilir. Ameliyat sonrası dönemde bölge bazlı hijyene dikkat edilmeli ve dar kıyafetler tercih edilmemelidir. Doktor kontrolünde verilen ilaçlar tüketilmeli ve enfeksiyon riskini önlemek adına doktorun uygun gördüğü ilaçlar kullanılmalıdır. Genital estetik ameliyatı sonrası yaklaşık olarak 1 ay boyunca cinsel ilişkiye girilmemesi gerekir. Ameliyattan sonra ağır fiziksel aktivitelerden belirli bir süre uzak durulmalı, ağır eşyalar kaldırmamaya özen gösterilmelidir. Operasyon bölgesinin hijyenik tutulması ve düzenli pansumanlar yapılması iyileşme sürecini hızlandıracaktır. Tuvalet temizliği de bu noktada oldukça önemlidir ve hastaların bu konuya ayrı bir özen göstermesi gerekir. 

Genital estetik ameliyatı sonrası dönemde bahsedilen bu noktalara uymaya özen göstermek kişinin iyileşme sürecini hızlandırarak normal yaşama dönüşünü kolaylaştırır. Bu dönemde doktor ile iletişim halinde olmak da kişilerin kaygı ve endişelerini en aza indirecektir. 

Bizimle iletişime geçin: https://www.ersadbatmaz.com/iletisim