Gebelik Takibi Nedir? Gebelik Boyunca Neler Yapmalıyız?

Gebelik, yaklaşık olarak 40 hafta süren bir dönemdir. Uzun bir sürece sahip hamilelik dönemi boyunca anne adayı farklı fiziksel ve psikolojik sorunlar ile karşılaşabilir. Vücudun gebeliğe uyum sağlaması, aydan aya görülen değişimler ve beklenmedik gelişmeler farklı bir döneme geçmenize neden olur. Hem hormonların hem de vücut yapısının çok hassas olduğu bu dönemi hasarsız olarak atlatmanın yolları da mevcuttur. Hamilelik sürecinde bu beklenmedik durumlarla karşılaşmamak için gebelik takibi oldukça önemlidir. Hamilelik takibi hem riskli gebeliği önler hem de rahat bir hamilelik geçirmenize imkân sunar. Bunun yanı sıra birçok anne adayı gebelik süreci boyunca nelere dikkat edilmesi gerektiğini merak eder. Bu yazımızda gebelik takibi nedir, neden önemlidir ve gebelik sürecinde dikkat etmeniz gerekenleri sizler ile paylaşacağız.


Gebelik Takibi Nedir?


Gebelik takibi, hamilelik sürecinin başından doğum sonrasına kadar olan dönemde bebek ve annenin kontrolünü kapsayan süreçtir. Bu süreçte; gebelik yaşını belirlemek, anne ve bebeğin sağlık durumunu değerlendirerek gebe bakım planını oluşturmak ve ebeveynleri bilgilendirmek en önemli aşamalardır. Bunun yanı sıra gebelikte ortaya çıkabilecek sorunları öngörerek önlemek veya tespit edilen sorunları tedavi etmek amacıyla yapılan düzenli kontrollerdir.



Gebelik Takibi Neden Önemlidir?


Hamilelik, birçok riski de beraberinde getiren bir süreçtir. Özellikle bebek ve anne sağlığının takip edilmesi adına doktor kontrolleri oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra bu kontrol ile anne ve bebeğin sağlık durumu öğrenilebilir. Ayrıca doktor tarafından söylenecek olumlu sözler anne adaylarının içini rahatlattığı için pozitif etki de sağlar. Bu nedenle doktor kontrolleri ile gebelik takibi oldukça önemlidir. 


Doktorlar tarafından kontrol amaçlı pek çok test veya tahlil istenebilir. Bunun yanı sıra kontrollerde muayene de yapılabilir. Kadınların en büyük korkularından birisi olan özel bölgelerinden de muayene de zaman zaman gerekebileceğinden dolayı anne adaylarının bu tür durumlara alışma ve uyum sağlaması oldukça önemlidir.


Hafta Hafta Gebelik Takibi


Gebelik takibi aynı zamanda anne adayı tarafından da hafta hafta izlenmesi gereken bir süreçtir. Bebeğin gelişimi, hamileliğin nasıl devam ettiği, bebeğin hareketlerinin nasıl olacağı hafta hafta gebelik takibi ile öğrenilir. Böylece doktor kontrollerinin dışında anne adaylarının da bu konularda bilgi alması ve bebeğin takibini sürekli yapması son derece önemlidir.


İlginizi çekebilir: GENİTAL ESTETİK NEDİR? NEDEN YAPILIR?


Gebelik Boyunca Nelere Dikkat Etmelisiniz?


Gebelik sürecinde hem annenin hem de bebeğin sağlığı için dikkat edilmesi gereken birçok kriter bulunmaktadır. Bu kriterler aşağıdaki gibidir:


  1. Egzersizi ihmal etmeyin

Hamilelik sürecinde doktorunuzun da kontrolünde hamilelik egzersizleri yapmanız son derece önemlidir. Özellikle hamilelik sürecinde ağır egzersizler yapmamaya özen göstermelisiniz.


  1. Sağlıksız besinlerden uzak durun

Bebeğiniz ve sizin sağlığınız için sağlıklı besinler yemeli ve gerekli vitaminleri almalısınız. Canınızın her istediğini yememeli aksine bebeğinize iyi gelecek gıdalar ile beslenmeye özen göstermelisiniz.


  1. Uzun yolculuk yapmanız gerekirse dikkat edin

Anne adayının kanama ya da düşük riski olmadığı sürece son 4 haftaya kadar otomobil kullanmalarında sakınca bulunmaz. 26. haftaya kadar havayolu seyahatlerinde de bir sakınca yoktur. Bununla birlikte 26. haftadan sonra doktor raporunuz olması gerekir.


  1. Hamilelikte yatış pozisyonlarını öğrenin

Hamilelik süresince rahim, ağırlığını bel kemiği ve sırt kaslarının üzerine verir. Bu durum, kan damarlarının sıkışmasına sebep olur. Bu nedenle gebeliğin son haftalarına doğru sırt üstü yatmak pek tavsiye edilmese de uyku sırasında sırt üstü dönmüş olmakla da bebek zarar görmez. Gebelik döneminde en doğru pozisyon ise yan yatmaktır. Kan akışının daha rahat sağlanabilmesi açısından sol tarafa yatmanın daha iyi olduğu bilinse de anne adayları rahat hissettiği yöne doğru yatış pozisyonu almalıdır.


Bu yazımızda sizler için gebelik takibi sürecini ele aldık. Amacımız; Kayseri ve Orta Anadolu’daki tüm kadınlarımızın ergenlikten-anneliğe, annelikten-menopoz dönemine kadar bütün bedensel ve ruhsal sıkıntılarını tıp ışığında çözüme ulaştırmaktır. Hasta sağlığını ve hijyeni ön planda tutarak tüm süreçlerinizde yanınızda olmayı hedefliyoruz. 

Daha fazla bilgi için bizimle buradan iletişime geçebilir veya bizi takip edebilirsiniz.